Interne audits: wat zijn de afspraken? Hoe werken we? Wat gaat er goed, en wat kan er beter?
Ook in 2023 zijn weer interne audits geweest. Rode draad van zo’n gesprek is: hoe wordt er gewerkt? Wat zijn de afspraken? Wat gaat er goed en wat kan er beter?
In het najaar kregen de auditoren hiervoor een bijscholing over ‘waarderend auditen’ van een consultant van Lemon consulting. Bij deze manier van auditen wordt nadrukkelijk stil gestaan bij de dingen die goed gaan, de dingen die positief zijn. Een manier auditen die goed past bij de Passerel! De vastgestelde thema’s van 2023 waren: de ondersteunende diensten, Carenzorgt, ‘Dit vind ik ervan!’ (cliëntervaringsinstrument) en de methodieken (Triple C, Op Eigen Benen en LACCS).
De volgende teams en locaties zijn geaudit:
Per thema de belangrijkste bevindingen:
Ondersteunende diensten
Over het algemeen weten teams de ondersteunende diensten goed te bereiken. Echter welke collega ze dan specifiek moeten hebben, dat is niet altijd duidelijk. Auditees vinden het fijn als de collega’s op kantoor periodiek pro actief contact opnemen met de teamtaakhouders. Hier gaan we actief op inzetten!
Carenzorgt
Alle teams in het primair proces bieden Carenzorgt aan, aan cliënten/verwanten. Auditees vinden het prettig dat er meegelezen kan worden. Het verdient aanbeveling om (opnieuw) informatie over de werking van Carenzorgt beschikbaar te stellen aan medewerkers. Dan kunnen ze beter vragen van verwanten beantwoorden.
DVIE
Op 12 van de bezochte locaties zijn begeleiders getraind in DVIE en worden dialogen gevoerd. De ervaringen met het onderzoeksinstrument zijn wisselend. Er gevraagd om (meer) aandacht te hebben voor de borging van DVIE en deze te verbinden met de zorgplancyclus. Wat betreft de scholing is de aanbeveling om niet alleen pb’ers, maar ook basisbegeleiders te gaan scholen in DVIE. Die twee punten worden in 2024 uitgevoerd.
Methodieken
Alle teams in het primair proces werken met minimaal één van de drie methodieken waar de Passerel voor gekozen heeft. In de gesprekken werd het belang van borging benoemd. Er is behoefte aan verdiepende scholing of een jaarlijks ‘opfrismoment’. Daarnaast is een aanbeveling dat voor Op Eigen Benen reflectiemethodes ontwikkeld of verzameld worden die organisatiebreed ingezet kunnen worden. Daarmee werk je ook aan borging van deze methodiek. Dit is een herkenbaar signaal. Met o.a. de gedragsdeskundigen wordt hier in 2024 in geïnvesteerd.
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen.