De Passerel is en voelt zich een volwaardig onderdeel van onze samenleving. Onze locaties voor wonen en dagbesteding liggen middenin buurt, wijk en dorp. Vrijwilligers en verwanten spelen een steeds belangrijker rol in de zorg en ondersteuning aan cliënten. Steeds meer cliënten zijn binnen het reguliere arbeidsproces van betekenis. En in Epe en Apeldoorn dragen we ons steentje bij aan het versterken van cohesie in de buurt en het laagdrempelig bieden van hulp en advies aan inwoners. In dit hoofdstuk vertellen we je graag hoe sterk wij geworteld zijn in de samenleving anno 2023.
Dion werkt twee dagen in de week bij RTV Stegeman in Apeldoorn. Samen met Jord (eigenaar) verzorgt hij de sociale media van de winkel. Luister naar de aflevering van Studio De Passerel waarin zij meer vertellen over hoe het is om samen te werken.
In 2024 bestaat De Passerel 25 jaar. Ter ere hiervan maken wij onder de naam “Studio De Passerel” een serie podcasts. In deze serie maakt de luisteraar kennis met de wereld van De Passerel. We gaan hiervoor in gesprek met medewerkers, cliënten, vrijwilligers en verwanten over wat hen drijft en bezighoudt. Zo vertellen we met elkaar het verhaal van De Passerel. Luister hier naar de eerste aflevering van Studio De Passerel.
Vijf jaar geleden hebben verschillende maatschappelijke instellingen en zorg- en welzijnsorganisaties in de Gemeente Epe hun krachten gebundeld om ontmoetingsplekken te organiseren, waar kwetsbare (jong)volwassenen naar toe kunnen. Deze bijzondere samenwerking, geactiveerd vanuit de gemeente, heeft geleid tot de Buurtpunten. Dit zijn momenteel 12 locaties waar je als inwoner van Epe terecht kunt met al je vragen en zorgen. Of voor een kop koffie, ontmoeting en contact met je dorpsgenoten. Ook de dagbestedingslocaties van De Passerel fungeren als Buurtpunt.
‘We vormen met elkaar een netwerk van zogenaamde voorliggende voorzieningen’, licht manager zorg & advies Hermien van Elst toe, ‘plekken waar je als inwoner naar toe kunt als je een vraag of zorg hebt. Van advies over financiën tot vragen over een gemeentelijke regeling. Van hulp met je computer tot de wens om meer te bewegen. Of gewoon een fijne plek waar je een kop koffie drinkt, andere buurtgenoten spreekt, een spelletje doet of een andere gezellige activiteit onderneemt. Het maakt niet uit wat je vraag of wens is. De deuren staan voor iedereen letterlijk en figuurlijk open. Je kunt er spontaan binnenlopen. Maar ook professionals zoals de huisarts, MEE Samen, WMO-consulent of welzijnswerker attenderen inwoners op de Buurtpunten.’
‘De gedachte achter de Buurtpunten is tweeledig’, legt Hermien uit, ‘ten eerste willen we dat inwoners op een laagdrempelige manier elkaar kunnen treffen als zij behoefte hebben aan ontmoeten en meedoen in de samenleving. Ten tweede willen we graag dat zorg- en welzijnsorganisaties elkaar ontmoeten en hun krachten bundelen om het goede te betekenen voor de inwoners. Het maakt niet uit welk Buurtpunt je bezoekt, of dat er nu één van ons is of van Viattence of WZU. Je wordt op dezelfde manier bejegend en als het nodig is doorverwezen naar een partij of persoon die je verder kan helpen.’
Waarom De Passerel meedoet aan Buurtpunten? ‘Dat is heel eenvoudig’, antwoordt Hermien, ‘omdat het onze missie is om een bijdrage te leveren aan een inclusieve samenleving. Een samenleving waarin iedereen wordt gehoord en gezien, mee kan en mag doen en op welke manier dan ook bijdraagt. We leveren daarom graag onze medewerking en professionele bijdrage aan de Buurtpunten. Een mooie opbrengst is dat we dankzij de functie als Buurtpunt nog meer zichtbaar aanwezig zijn en in verbinding staan met de inwoners van de Gemeente Epe. Alle deelnemende organisaties leren elkaar steeds beter kennen, raken nog meer op elkaar ingespeeld en daarmee kunnen we voor iedereen in Epe van betekenis zijn.’
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen.